Tuesday, May 19, 2015

PUNCA BERLAKUNYA SAKIT BELAKANG

ASSALAMUALAIKUM and Selamat Sejahtera Semua..



Pernahkah anda berasa sakit pinggang selepas bangun dari tidur atau mengangkat sesuatu yang berat? Awas! Sakit pinggang ini turut berkaitan dengan tulang belakang dan mungkin akan bertambah serius sekiranya tidak ditangani pada peringkat awal. Kebiasaannya kita menyebut sakit ini sebagai sakit pinggang.

Ada beberapa perkara yang perlu diambil berat untuk mengetahui punca sakit belakang. Menurut Dr. Zairul Nizam Zainal Fithri seorang pegawai perubatan HUKM, terdapat beberapa jenis sakit belakang.. cara sakit 
belakang yang paling biasa dipanggil Sakit Belakang Mekanikal..




"Masaalah pesakit untuk sakit belakang seperti ini berpunca daripada otot. Otot yang bekerja terlalu kuat, berpanjangan dan tidak berhenti-henti boleh menimbulkan sakit belakang," kata Dr Zairul Nizam.

Secara umumnya sakit belakang dapat diklasifikasikan kepada empat jenis
  • Sakit belakang mekanikal
  • Sakit belakang disebabkan osteoporosis
  • Sakit belakang degeneratif
  • Sakit belakang yang disebabkan jangkitan kuman dan sebagainya
Sakit belakang Mekanikal
Sakit belakang jenis ini kebiasaannya berlaku apabila kita membuat sesuatu pekerjaan dengan tidak menitikberatkan tulang belakang seperti cara duduk, berdiri, berjalan, bekerja dan cara tidur yang betul.
Selain itu, masalah otot turut mempengaruhi sakit belakang jenis ini.

Sakit Belakang Disebabkan Osteoporosis
Tulang yang paling senang cedera akibat esteoporosis ialah tulang belakang. Kesannya tulang akan menjadi semakin pendek dan rapuh.
"Osteoporosis sering berlaku keatas wanita yang telah berumur. Wanita pada usia 20-an, tulangnya kelihatan tegak dan lurus, tetapi apabila menjangkau umur 50-an dan mendapat oesteoporosis, tulangnya semakin lama semakin bengkok. Justeru itu, wanita tersebut akan menjadi bongkok." ujar Dr Zairul Nizam.

Sakit Belakang Degeneratif
Sakit Belakang degenaratif lebih kerap berlaku pada mereka yang pernah mengalami kecederaan seperti jatuh dan patah.

Akibat kecederaan, tulang menjadi retak dan semakin lama tulang semakin lari. Implikasinya tulang belakang yang melindungi saraf tunjang akan terhimpit. Ini boleh menyebabkan sakit yang berpanjangan, lemah otot, kebas kaki tangan dan sebagainya.

Apabila pesakit mula berasa kebas ia dipanggil gejala neurologi dan pembedahan terpaksa dijalankan. Ini disebabkan setiap tulang belakang mempunyai selapis rawan yang dipanggil disc.

Apabila kita tua, lapisan tersebut akan menjadi keras, kenyal dan tidak lembut lagi. Dengan ini, ia tidak dapat menampung berat badan dan lama-kelamaan tulang belakang akan menjadi "haus". beritahu Dr Zairul lagi.

Sakit Belakang Disebabkan Jangkitan Kuman dan Sebagainya.
Sakit belakang seperti ini  berlaku disebabkan kanser yang sedang merebak atau jangkitan kuman. Sakit belakang ini dikatogerikan sebagai sakit yang serius.

Punca
Sakit belakang paling  kerap berlaku adalah daripada masalah otot. Dr Zairul  Nizam turut menerangkan seseorang yang tidak mengamalkan cara duduk, berdiri dan bekerja yang betul boleh mendatangkan masalah kapada otot.

Cara tidur turut mempengaruhi, jenis tilam keras atau lembut juga memainkan peranan. Selain itu terdapat sebab lain yang turut menajadi punca sakit belakang.

Masaalah sakit belakang sebenarnya bukan berpunca daripada masalah tulang belakang sendiri. Kebanyakkan pesakit mengadu sakit belakang kerana masalah seperti tekanan, masalah salur kencing pada buah pinggang, sakit pada rahim , sakit pada ovari dan kebayakkannya sakit pada anggota dalam perut. beritahu beliau.

Masalah seperti ini  telah dimenifestasikan menjadi sakit belakang walaupun asalnya bukan berpunca daripada tulang belakang.

Pengidap
"Orang yang selalu mendapat sakit belakang biasanya mereka yang tidak pernah exercise, kerjanya hanya duduk dan tidak banyak bergerak, , mengamalkan duduk yang tidak tegak, berdiri yang tidak betul dan tidak begitu mengambil berat mengenai penjaan tulang belakang," jelas Dr Zairul Nizam.


Menurutnya lagi, terdapat beberapa golongan yang dikenal pasti sering mendapat sakit belakang:
         
Golongan Muda
Golongan ini terdiri daripada mereka yang berusia dalam 30an, lebih banyak duduk, tidak bersukan dan bersenam, serta tidak menjaga tulang belakang. Mereka ini lebih cenderung mendapat Sakit Belakang Mekanikal.

Golongan Tua
Wanita yang mudah mendapat sakit belakang pada waktu ini adalah disebabkan osteoporosis, manakala lelaki pula lebih kepada sakit sendi. Golongan seperti ini pula lebih kepada mendapat sakit belakang degeneratif.

Golongan Kanak-Kanak
Bagi kanak-kanak, kes sakit belakang tidaklah sebanyak golongan dewasa atau tua. Kebanyakan kanak-kanak yang mendapat sakit belakang disebabkan tulang bengkok sejak kecil lagi.

Ada juga sakit belakang yang berlaku disebabkan serangan kenser yang merebak ketulang belakang. Serangan ini berlaku kepada golongan tua atau dewasa. Manakala sakit belakang yang disebabkan jangkitan kuman boleh dihidapi oleh semua golongan.

"Sakit belakang memang susah untuk diatasi. Masalah yang paling serius adalah disebabkan kenser dan kuman," terang Dr Zairul.

Menurutnya lagi, wanita sememangnya perlu lebih menjaga tulang belakang. Ini disebabkan golongan wanita mudah menghidap osteoporosis dan juga faktor mengandung.

"Wanita yang kerap mengandung juga akan menyebabkan otot belakang cepat menjadi lemah. Sebab  itu wanita patut lebih membuat senaman untuk menguatkan otot belakang," jelasnya.

Kaedah Rawatan
"Apabila pesakit datang dan mengadu mereka sakit belakang, perkara utama yang akan ditanya doktor ialah macam mana bermulanya sakit belakang.

"Ada pesakit yang mengadu dia sedang membongkokkan badan dan kemudian bersin. Selepas itu dia terus rase sakit belakang dan tidak boleh bangun," kata Dr Zairul.

Jalan cerita seperti ini jelas Dr Zairul, membolehkan doktor mengenalpasti jenis penyakit yang dihidapi oleh pesakit dan ini dipanggil slipped disc. Slipped disc bererti di antara dua tulang belakang terdapat tulang rawan. Semasa bersin, tekanan pada rawan adalah sangat kuat hingga menyebabkan rawan terkeluar. Apabila terkeluar, ia akan menghimpit saraf yang ada pada kawasan tersebut dan menyebabkan sakit belakang.

Setelah doktor mengenal pasti masalah asal pesakit tersebut, doktor akan memeriksa keadaan sakit belakang itu sama ada ia serius atau tidak.."Yang pertama hendak diketahui ialah samaada pesakit mempunyai masalah neurologi atau tidak seperti terasa kebas dan otot menjadi lemah.

"Kes yang mempunyai masalah neuroloji boleh dianggap sebagai kes kecemasan dan ini memerlukan tindakkan yang segera kerana kita tidak mahu gejala bertambah teruk sehingga pesakit tidak boleh berjalan langsung dan kene berbaring," tambah beliau.

Beliau memberitahu, x-ray akan diadakan untuk mengetahui kedudukan tulang belakang yang patah atau tidak selari dan sebagainya.

Melalui x-raylah akan menetukan jenis siasatan lanjut, sama ada perlu dibuat imbasan CT atau imbasan MRI. Kedua-dua jenis siasatan ini untuk mengetahui secara terperinci kawasan tulang belakang sama ada kawasan saraf tunjang terhimpit ataupun bermacam-macam lagi." kata Dr Zairul Nizam lagi...

Kepada yang membaca di blog ni hendaknya menafaatkan info tersebut.. dan janganlah amek mudah sekiranya kita mengalami gejala-gejala seperti tersebut diatas..kalau bukan kita mungkin emak atau ayah kita..Bantulah mereka dan janganlah dipermudahkan atau pun diperlekehkan masallah mereka... Sayangilah keluarga kita...Aminn...Terakhirnya,  Assalamualaikum....


25 comments:

  1. Replies
    1. Salam anda semua..Saya ingin berkongsi dengan anda yang ada sakit-sakit belakang bolehlah menggunakan produk Biobax Cool Therapy. Biobax Cool Therapy merupakan satu produk spray terapi untuk mengurangkan sakit belakang dan sakit pinggang terutamanya untuk ibu yang sedang mengandung dan untuk ibu dan ayah kita di kampung yang sering mengadu sakit.

      Hanya spray saja di bahagian sakit, kesannya boleh dirasai seawal 3 minit. Jika digunakan secara berterusan, insyaAllah sakit tersebut boleh sembuh. Yang bestnya, spray ini tidak panas seperti minyak angin di luar sana. Ianya ada efek sejuk dan nyaman sangat lepas kita pakai.

      Ramai yang dah mula jatuh cinta dengan Biobax Cool Therapy. Ianya sangat senang untuk digunakan dan senang untuk dibawa ke mana-mana.

      Untuk tempahan: Boleh terus Call / Whatsapp code "BIOBAX" ke 0183898557 (En Malik). Saya akan bantu anda menyelesaikan masalah sakit belakang

      Delete
  2. Info berguna.. sy sejak mengandung dah kne sakit pinggang.. lg kalau baring tak beralas..sakitnye masyaallah.. mungkin sebab kurang kalsium..huhuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam anda semua..Saya ingin berkongsi dengan anda yang ada sakit-sakit belakang bolehlah menggunakan produk Biobax Cool Therapy. Biobax Cool Therapy merupakan satu produk spray terapi untuk mengurangkan sakit belakang dan sakit pinggang terutamanya untuk ibu yang sedang mengandung dan untuk ibu dan ayah kita di kampung yang sering mengadu sakit.

      Hanya spray saja di bahagian sakit, kesannya boleh dirasai seawal 3 minit. Jika digunakan secara berterusan, insyaAllah sakit tersebut boleh sembuh. Yang bestnya, spray ini tidak panas seperti minyak angin di luar sana. Ianya ada efek sejuk dan nyaman sangat lepas kita pakai.

      Ramai yang dah mula jatuh cinta dengan Biobax Cool Therapy. Ianya sangat senang untuk digunakan dan senang untuk dibawa ke mana-mana.

      Untuk tempahan: Boleh terus Call / Whatsapp code "BIOBAX" ke 0183898557 (En Malik). Saya akan bantu anda menyelesaikan masalah sakit belakang

      Delete
  3. ohhh baru tahu . ada jugak ye jenis2 sakit belakang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam anda semua..Saya ingin berkongsi dengan anda yang ada sakit-sakit belakang bolehlah menggunakan produk Biobax Cool Therapy. Biobax Cool Therapy merupakan satu produk spray terapi untuk mengurangkan sakit belakang dan sakit pinggang terutamanya untuk ibu yang sedang mengandung dan untuk ibu dan ayah kita di kampung yang sering mengadu sakit.

      Hanya spray saja di bahagian sakit, kesannya boleh dirasai seawal 3 minit. Jika digunakan secara berterusan, insyaAllah sakit tersebut boleh sembuh. Yang bestnya, spray ini tidak panas seperti minyak angin di luar sana. Ianya ada efek sejuk dan nyaman sangat lepas kita pakai.

      Ramai yang dah mula jatuh cinta dengan Biobax Cool Therapy. Ianya sangat senang untuk digunakan dan senang untuk dibawa ke mana-mana.

      Untuk tempahan: Boleh terus Call / Whatsapp code "BIOBAX" ke 0183898557 (En Malik). Saya akan bantu anda menyelesaikan masalah sakit belakang

      Delete
  4. haah kan saya pn baru tahu gak..hihii..

    ReplyDelete
  5. Haii.. Cakk.. Done Follow sini no. 23
    Salam kenalan.. Sudilah kiranya follow me back,
    boleh kita saling kunjung mengunjung pasni..

    Official Blog :
    http://tengkubutang.blogspot.com/

    Catlover Blog :
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. o.. risau gak.. teman selalu gak sakit belakang

    ReplyDelete
  7. kita x bleh pandang remeh klu kita ada rase sakit belakang..sbb saya dapat tahu kesan dari sakit belakang ini akan mengakibatkn kesan hingga ke saraf kaki...hati-hatilah..bahaya juga

    ReplyDelete
  8. salam.bw di sini.saya pernah skt belakang yg teruk..mmg sangat sakit..cara kita buat kerja dan angkat brg sgt penting kan...syukur sgt dah baik.mmg menganngu kehidupan seharian

    ReplyDelete
  9. ramai orang sakit belakang. saya ada terbaca juga 1 artikel, penggunaan walker masa baby boleh menyebabkan sakit belakang in long term. wallahualam

    ReplyDelete
  10. uisshh byk jenis upenye sakit blkg nih

    ReplyDelete
  11. As salam..nak tye,ade x sesiapa sakit belakang trutama bila tekan kat tulang belikat di bahgian tgh.bdn sy rs lemah mula dr bahu smpai pinggul rs lemah je..den bila tkan kat bahgian tulamg belikat rsnya mcm dicucuk2..jd mcmni sejak lepas bersalin buln 10 2015 smpai skg..xtahu nak buat cmne,bdn rs xlrt,tp ttp kuatkan diri jg utk buat mcm2 kerja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam anda semua..Saya ingin berkongsi dengan anda yang ada sakit-sakit belakang bolehlah menggunakan produk Biobax Cool Therapy. Biobax Cool Therapy merupakan satu produk spray terapi untuk mengurangkan sakit belakang dan sakit pinggang terutamanya untuk ibu yang sedang mengandung dan untuk ibu dan ayah kita di kampung yang sering mengadu sakit.

      Hanya spray saja di bahagian sakit, kesannya boleh dirasai seawal 3 minit. Jika digunakan secara berterusan, insyaAllah sakit tersebut boleh sembuh. Yang bestnya, spray ini tidak panas seperti minyak angin di luar sana. Ianya ada efek sejuk dan nyaman sangat lepas kita pakai.

      Ramai yang dah mula jatuh cinta dengan Biobax Cool Therapy. Ianya sangat senang untuk digunakan dan senang untuk dibawa ke mana-mana.

      Untuk tempahan: Boleh terus Call / Whatsapp code "BIOBAX" ke 0183898557 (En Malik). Saya akan bantu anda menyelesaikan masalah sakit belakang

      Delete
  12. Saya sllu kena sakit blkng...salah sikit mmg akan sakit...terutama kalau buat kerja angkat barang..sakit smpai kuar ai mata...

    ReplyDelete
  13. Saya sllu kena sakit blkng...salah sikit mmg akan sakit...terutama kalau buat kerja angkat barang..sakit smpai kuar ai mata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam anda semua..Saya ingin berkongsi dengan anda yang ada sakit-sakit belakang bolehlah menggunakan produk Biobax Cool Therapy. Biobax Cool Therapy merupakan satu produk spray terapi untuk mengurangkan sakit belakang dan sakit pinggang terutamanya untuk ibu yang sedang mengandung dan untuk ibu dan ayah kita di kampung yang sering mengadu sakit.

      Hanya spray saja di bahagian sakit, kesannya boleh dirasai seawal 3 minit. Jika digunakan secara berterusan, insyaAllah sakit tersebut boleh sembuh. Yang bestnya, spray ini tidak panas seperti minyak angin di luar sana. Ianya ada efek sejuk dan nyaman sangat lepas kita pakai.

      Ramai yang dah mula jatuh cinta dengan Biobax Cool Therapy. Ianya sangat senang untuk digunakan dan senang untuk dibawa ke mana-mana.

      Untuk tempahan: Boleh terus Call / Whatsapp code "BIOBAX" ke 0183898557 (En Malik). Saya akan bantu anda menyelesaikan masalah sakit belakang

      Delete
  14. Terima kasih banyak-banyak atas info yang bermanfaat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam anda semua..Saya ingin berkongsi dengan anda yang ada sakit-sakit belakang bolehlah menggunakan produk Biobax Cool Therapy. Biobax Cool Therapy merupakan satu produk spray terapi untuk mengurangkan sakit belakang dan sakit pinggang terutamanya untuk ibu yang sedang mengandung dan untuk ibu dan ayah kita di kampung yang sering mengadu sakit.

      Hanya spray saja di bahagian sakit, kesannya boleh dirasai seawal 3 minit. Jika digunakan secara berterusan, insyaAllah sakit tersebut boleh sembuh. Yang bestnya, spray ini tidak panas seperti minyak angin di luar sana. Ianya ada efek sejuk dan nyaman sangat lepas kita pakai.

      Ramai yang dah mula jatuh cinta dengan Biobax Cool Therapy. Ianya sangat senang untuk digunakan dan senang untuk dibawa ke mana-mana.

      Untuk tempahan: Boleh terus Call / Whatsapp code "BIOBAX" ke 0183898557 (En Malik). Saya akan bantu anda menyelesaikan masalah sakit belakang

      Delete
  15. Salam sejahtera..saya pengeluar herba warisan yang telah dirumus khas bagi tujuan penyembuhan penyakit yg mampu memusnahkan pelbagai jenis kanser seperti ; ✅Kanser Usus ✅Kanser Payudara ✅Kanser Lymphoma dan lain-lain lagi. Turut mampu mengubati penyakit lain seperti ; ✅Batu Karang ✅Batu Hempedu ✅Saraf
    Parkinson ✅Gout ✅Resdung ✅Demam Campak ✅Denggi dan lain-lain lagi
    Proses penyembuhan juga perawatan secara semulajadi ini tanpa menyakitkan atau merosakkan buah pinggang.
    ✔Keberkesan JUS INFINITI sudah terbukti dan saya menjaminkan kelebihan produk ini akan membuatkan pengguna terkejut dengan rawatannya yang cepat dan selamat untuk sembuh.Sama-sama kita merawat dan seterusnya mencegah apa saja penyakit yang dihadapi dari terus merebak ke tahap yang lebih kritikal. Insyaallah ,JUS INFINITI turut membantu melambatkan penyakit terus merebak dengan cepat lantas mampu merawat sehingga sembuh, mudah-mudahan.
    ✔Hutan belantara kita tersembunyi 1 juta rahsia.Hanya ramuan herba terpilih sahaja yang terkandung di dalam JUS INFINITI ini, ✔JUS INFINITI amat mujarab jika diamalkan dengan betul dan konsisten. Jangan dibiarkan penyakit yang ditanggung dalam diri kita tanpa berusaha merawatnya. ✔Ramai yang sudah berjaya sembuh dengan produk JUS INFINITI ini .Ia terbukti dengan testimoni pelbagai jenis penyakit yang sudah sembuh dengan penggunaan yang betul dan konsisten. ✔JUS INFINITI ini juga boleh dijadikan makanan tambahan yang selamat diambil oleh sesiapa yang ingin menjaga kesihatan dan pencegahan awal pelbagai jenis penyakit.
    ✔Insyaallah sama-sama kita berikhtiar. ✔Untuk sebarang pertanyaan yang lebih lanjut serta jika ingin meminta pandangan, perkongsian serta maklumat tentang JUS INFINITI ,sila hubungi sy :
    ✅Encik Mohd Zuhairi 0174687570 (Whats App ,Call,SmS ) ✅HARGA 1BOTOL: RM180 ✅NAMA SYARIKAT: JUTAWAN HERBS ✅NO. PENDAFTARAN SYARIKAT: PG 0346818-W ✅NAMA PEMILIK : MOHD ZUHAIRI BIN NOORDIN 0174687570 (WHASTAPP,SMS&CALL)

    ReplyDelete
  16. Salam anda semua..Saya ingin berkongsi dengan anda yang ada sakit-sakit belakang bolehlah menggunakan produk Biobax Cool Therapy. Biobax Cool Therapy merupakan satu produk spray terapi untuk mengurangkan sakit belakang dan sakit pinggang terutamanya untuk ibu yang sedang mengandung dan untuk ibu dan ayah kita di kampung yang sering mengadu sakit.

    Hanya spray saja di bahagian sakit, kesannya boleh dirasai seawal 3 minit. Jika digunakan secara berterusan, insyaAllah sakit tersebut boleh sembuh. Yang bestnya, spray ini tidak panas seperti minyak angin di luar sana. Ianya ada efek sejuk dan nyaman sangat lepas kita pakai.

    Ramai yang dah mula jatuh cinta dengan Biobax Cool Therapy. Ianya sangat senang untuk digunakan dan senang untuk dibawa ke mana-mana.

    Untuk tempahan: Boleh terus Call / Whatsapp code "BIOBAX" ke 0183898557 (En Malik). Saya akan bantu anda menyelesaikan masalah sakit belakang.

    Boleh juga tgk di www.sakitbelakang.my

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Kalau dikaji-kaji banyak penyebabnya. Tq for the info :)

    ReplyDelete
  19. Kebelakangan ni saya juga hadapi sakit pinggang. Tapi memang betul saya asyik mengadap laptop, tidak lakukan regangan dan postur yang tak sesuai juga agaknya.
    Tq for
    sharing , insyaAllah akan lebih berhati-hati selepas ini :)

    ReplyDelete